Bucureșteanul

Nu credeam că o să am petrecere de ziua mea, dar iată-mă sorbind din al cincilea păhăroi de shpritz și râzând în hohote la un televizor mititel, într-o colibă de la malul mării, în coada peștelui tricolor. 

Facem ritualul bucuriei că l-au arestat pe coruptu’ ăla sau ăl’lant, apoi ne indignăm că n-au luat mai mult și că au ieșit la jumătatea “mandatului”. Ne uităm sportiv la Antena 3, adică stăm să vedem cine mai apare pe sticlă și îl înjurăm documentat că își dă cu părerea după ce-a făcut ce-a făcut. Vorbim despre film, despre politică, despre jurnalism, adică despre nemernici. Nemernici peste tot.

IMG_8913

Gazda e un bucureștean mic și bine făcut, chel și durduliu, cu mâini și picioare ca niște bușteni. De vreo zece ani stă la malul mării, de la paști până-n toamnă, până-l trimite frigul înapoi la oraș.

Coliba asta a ridicat-o de șase ani încoace. Două rulote și un container, unite și extinse cu niște corturi de campanie, o magazie, un grătar într-o curte cu tufe și nisip care dă în plajă, unde sunt o barcă gonflabilă, două cu motor și un caiac. Și o masă cu băncuțe la umbra copacului. Și un șezlong la soare. Și… multe lucruri, chiuvetă și oglinjoară la intrare, tot ce trebe la casa omului.

IMG_8911

Stă singur, dar nu chiar cuc. Vara apar turiști cocalari care se cazează la Dunavăț și îi aduc cu barca pe canalul Perișor la cea mai apropiată plajă, adică-n curtea Bucureșteanului, să facă grătare și să pună manele. Și să-l frece la cap că dacă are pește. 

Când e sezon de pește, apar pescarii. Coliba Bucureșteanului nu-i singura de pe malul mării, lângă fosta cherhana Perișor e o mică colonie pescărească – localnici care au permis și trebuie să stea pe malul mării când vin la pește. Fiecare și-a amenajat un mic paradis paradit – bolte de vegetație, măsuțe amplasate idilic, curticele mărginite de crengi încâlcite, sobă, chiuvetă… unul și-a pus și cânepă în fața rulotei, ca un jamaican.

IMG_8890

Bucureșteanul (așa îi zic pescarii) e atracția coloniei. Nu vorbește despre viața lui din București. Vine aici ca să scape de ea. Și se simte bine singur, se mai uită la televizor cum îl trădează toată lumea pe Băsescu, mai iese la pescuit, mai stă pe laptopul alimentat de bateriile solare de pe acoperiș, mai trebăluiește în jurul casei… tot timpul e ceva de făcut. 

În dimineața în care ne-am trezit la el în curte, ne-a făcut cadou patru chefali și un păstrăv. Le-am tăiat capul, curățat solzii, scos mațele și clătit în mare. Doi i-am fript la el în tigaie și i-am mâncat cu pâinea lui, trei i-am luat la pachet și i-am mâncat într-un film horror cu happy end. Adică în episodul următor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *